Stappenplan
Hier vind je meer details over de aanpak om je eigen woning aardgasvrij te maken. Verbeter je wooncomfort, verlaag het energieverbruik en de CO2-uitstoot, verhoog je woningwaarde en verkoopbaarheid.
In de richtlijn ‘Standaard en Streefwaarden’ uit 2021 staat de gewenste mate van woningisolatie en ventilatie: https://www.rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen/standaard-streefwaarden-woningisolatie. Deze richtlijn geeft je inzicht in de maatregelen om je woning aardgasvrij-ready te maken. Dus klaar om verwarmd te worden zonder aardgas, maar volgens de huidige inzichten met een hybride warmtepomp en een cv-ketel op duurzaam gas. Met toepassen van de standaardmaatregelen wordt je woning geschikt voor een hybride-warmtepomp. Door verdere stappen te zetten volgens de streefwaarden wordt het mogelijk om volledig op lage temperatuur te kunnen verwarmen, bijvoorbeeld met een all-electric warmtepomp.
Subsidie
Voor veel isolatiemaatregelen is subsidie beschikbaar, en twee (of meer) maatregelen geven een verdubbeling van het subsidiebedrag. Check eerst goed de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/isolatiemaatregelen
Onderdelen om te isoleren
Niet alle isolatiewaarden hoeven gehaald te worden. Het ene onderdeel mag best wat minder scoren, als een ander onderdeel dan wat beter geïsoleerd wordt. Beoordeel wel alle onderdelen van de woning. In volgorde van belangrijkheid:
- ventilatie en kierdichting
- dakisolatie
- glasisolatie / gevelisolatie
- vloerisolatie
In de ruimtes waar structureel verwarmd wordt - woonkamer, keuken, badkamer, werkkamer – behaal je de meeste winst met isolerende maatregelen. Zo heeft HR++-glas in een kozijn op een niet-verwarmde zolder weinig effect op het terugdringen van je energieverbruik.