Infiltratie

Infiltratie is het ongewenst binnendringen van koude buitenlucht via kieren. Het kost extra energie om deze koude lucht weer opgewarmd te krijgen. Lang niet alle kieren zijn eenvoudig te vinden, maar het is wel verstandig om de kierdichting beter op orde te krijgen. Kieren vind je bij alle openslaande ramen en deuren, maar ook bij de aansluiting tussen kozijn en gevel, bij de aansluiting tussen dak en gevel en in de nok van het dak. Maak die kieren, bij de aansluiting van kozijnen en de gevel, nooit aan de buitenzijde dicht, zodat eventueel vocht (waterdamp) in de muur via deze kieren naar buiten kan verdwijnen.

Door toepassing van isolatiematerialen worden sommige kieren automatisch dichter gemaakt. Zo zorgt goed aangebrachte dakisolatie ook voor kierdichting van de nok en de aansluiting tussen dak en gevel. Spouwmuurisolatie kan ook bijdragen in het kierdicht maken van de aansluiting van de kozijnen op de gevel.

Let op! Zorg ervoor dat de ventilatie in je woning wel op orde blijft wanneer je de kieren hebt dichtgemaakt.

Kierdichting (Standaard) qv;10 = 0,7 dm3/sm2 (verbeterde kierdichting van ramen en deuren en aansluiting gevel en dak)
Kierdichting (Streefwaarde) qv;10=0,4 dm3/sm2 (verbeterde kierdichting van ramen en deuren en aansluiting gevel en dak door een professional)