Glasisolatie

Veel warmteverlies ontstaat bij oud glas in de ramen, vooral bij enkelglas en glas-in-lood. Maar ook de kieren leveren veel energieverlies op. Kijk daarvoor bij ‘Infiltratie’. Ook oud dubbelglas verliest na vele jaren dienst de isolatiewaarde enigszins en heeft sowieso een lagere warmteweerstand dan modern isolatieglas. Als HR++-glas in de sponning van de kozijnen past, is dat een goede manier om de glasisolatie te verbeteren.

Voor glas-in-lood is een goede oplossing te vinden in voorzetramen aan de buitenzijde, want daarmee bescherm je het glas-in-lood tegen de weersinvloeden en is er minder kans op condens-problemen tussen voorzetraam en glas-in-lood. Met voorzetramen kom je weliswaar niet in de buurt van de gewenste U-waarde volgens de Standaard en Streefwaarden, maar dat hoeft geen probleem te zijn als je op een andere plaats zorgt voor net wat betere isolatie dan de Standaard. Daarnaast zitten de glas-in-lood ramen vaak wat hoger en zijn ze wat kleiner, waardoor koudestraling minder storend is.

Oplossingen monumentale woningen

Voor een monument gelden aanvullende regels voor verbetering van glasisolatie. Vaak is het dan niet mogelijk om naar HR++-glas te gaan. Ga in overleg met de afdeling Cultuurhistorie van de gemeente of Monumentenwacht om te bepalen welke oplossingen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld:

  • Monumentenglas met een lagere U-waarde dan HR++. Dit kan gelaagd glas zijn of glas met een kleine spouw met gasvulling. Dit komt overigens niet in aanmerking voor subsidie.
  • Vacuümglas. Dat heeft een hogere U-waarde dan HR++ en komt wel in aanmerking voor subsidie.
  • Voorzetramen aan de binnenzijde van bijvoorbeeld Grona of Metaglas.
  • Een extra kozijn met goed isolatieglas aan de binnenzijde, waardoor de monumentale waarde niet verloren gaat. Hiermee kan een deel van het tochtprobleem bij oude kozijnen ook meteen opgelost worden.
Ramen en Kozijnen

(Standaard)

U-waarde raam = 1,4 W/m²K (HR++ glas) in combinatie met een geïsoleerde deur of 1,0 W/m²K (triple glas)
Ramen en Kozijnen (Streefwaarde) 1,0 W/m²K (triple glas in nieuwe kozijnen)

 

Deuren en panelen

Oude deuren zijn vaak erg mooi, maar kieren behoorlijk. Vaak zit er ook oud enkelglas in. De grootte van het glas in of naast de deur geeft richting aan de technische oplossing. Een klein raam geeft weinig verlies, dus een voorzetraam kan dan een prima oplossing zijn. Een groot raam geeft veel verlies. Vervangen door HR++, als dat past of passend gemaakt kan worden, is daarbij de beste oplossing.

Voor monumentale woningen: zie hierboven

Panelen zijn houten of kunststof platen die onderdeel zijn van een kozijn. Dit komt niet veel voor bij oude woningen. Via deze panelen kan ook flink wat warmte verloren gaan. Isolatie aan de binnenzijde is hier een goede oplossing.

Paneel (Standaard) Isolatiewaarde Rc=1m2K/W (40 mm sandwichpaneel)
Paneel (Streefwaarde) 1,4 W/m²K (geïsoleerd)
d) IV d. glasisolatie illu