Gevelisolatie

Als je woning een spouwmuur heeft die geschikt is voor spouwmuurisolatie, is dat de meest eenvoudige maatregel, want het geeft geen ‘gedoe’ in je woning. Let er wel op dat de spouw aan de bovenzijde bij het dak goed afgesloten wordt, en er dus geen open verbinding is waardoor het isolatiemateriaal eenvoudig kan verdwijnen. Ook is het belangrijk dat de ventilatie naar de kruipruimte opnieuw wordt aangelegd, want met spouwmuurisolatie gaat die verloren.

Voor spouwmuurisolatie zijn materialen als minerale wol en polystyreenkorrels zeer geschikt. Overigens is het maar de vraag of bij oudere woningen de spouw voldoende dik is om de gewenste isolatiewaarde te halen. Wil je een hogere isolatiewaarde bereiken, dan is de enige optie voorzetwanden met isolatie aan de binnenzijde.

Voor woningen zonder spouwmuur of als de spouwmuur niet geschikt is voor voldoende isolatie, is de oplossing het plaatsen van voorzetwanden in de kamers die verwarmd worden, met voldoende isolatie in de voorzetwanden. Wil je de Streefwaarden bereiken, dan komt er een behoorlijk pakket aan de binnenzijde op de muur, wat veel mensen niet willen. Een goed alternatief is dan voorzetwanden met een isolatiewaarde van 3,5 m2K/W (8 cm PIR-plaat). Houd wel rekening met aanpassing van de aansluiting op de vloer, het plafond, de vensterbanken, radiatoren en schakelmateriaal. Dit is vaak een omvangrijke klus, maar wel een belangrijke manier om energieverlies te verminderen en het comfortniveau te verhogen.

Gevel (Standaard) isolatiewaarde Rc = 1,7 m2K/W (parels, vlokken of schuim in de spouwmuur)
Gevel (Streefwaarde) Rc 6 m2K/W (ongeveer 26 cm isolatie)