Afgiftesysteem

Het afgiftesysteem - radiatoren of vloerverwarming -  zorgt voor de overdracht van de warmte van de cv-ketel naar de ruimtes. Mogelijk kan het afgiftesysteem in de meest verwarmde ruimtes aangepast worden, zodat het geschikt wordt voor een lagetemperatuur–verwarmingssysteem en wellicht een warmtepomp. Daarbij is behoorlijke isolatie van muren en glas wel van belang.

Vloerverwarming is een uitstekend lagetemperatuur-verwarmingssysteem, maar zeker niet de enige oplossing. Er bestaan ook lagetemperatuur-radiatoren en convectorradiatoren die de plaats van de bestaande radiatoren kunnen innemen. Ook kun je bepaalde typen radiatoren met ventilatoren uitrusten om er meer vermogen uit te halen. Dit zijn plaatradiatoren of convector-radiatoren.

Een goede test om te achterhalen of je woning geschikt is voor een hybride warmtepomp is de aanvoertemperatuur van de cv-ketel (tijdelijk) omlaag te brengen naar 50 grC. Wanneer het buiten niet al te koud is (grofweg boven 5 grC) kun je ervaren of het huidige verwarmingssysteem met die lage temperatuur de ruimtes voldoende warm krijgt.