Mien Heerd
Een fraai voorbeeld van comfort en behoud van monumentale elementen.
Comfort en behoud van monumentale elementen. Dat zijn de sleutelbegrippen die passen bij de verduurzamingsaanpak van Arnoul Courant en Lucienne Ciere in hun huis “Mien Heerd” op de hoek van de Generaal Van Heutszlaan en de Generaal Van der Heydenlaan. Zij kochten het huis 3 jaar geleden vooral om de authentieke staat van dit gemeentelijk monument met het oog het zo comfortabel mogelijk te maken met behoud van die authenticiteit. En omdat hun vorige huis in Meppel ook een monument was wisten ze heel goed wat hen te wachten stond. Arnoul is een enthousiaste doe-het-zelver die zich laat inspireren door voorbeelden die hij op het internet vindt. Zo kwam hij terecht bij het Polderhuis in de Pijp in Amsterdam (www.polderhuis.org) waar hij het idee van wandverwarming opdeed. Mien Heerd is een huis met steens muren, dus spouwisolatie was geen optie. En het aan de binnenzijde isoleren van de buitenmuren met dikke pakketten isolatiemateriaal zag hij ook niet zitten, omdat dat ingrijpende aanpassingen in de kamers vergt, of bepaalde originele elementen, zoals een hoekschouw aan de buitenmuur, in de weg zit. Zo kwam hij via het Polderhuis op het idee van wandverwarming: het concept van vloerverwarming, maar dan verticaal aan de buitenmuren. Met deze oplossing kun je de ruimtes met lage temperatuur verwarmen en het geeft directe stralingswarmte. Doordat Arnoul tussen de buitenmuur en de wandverwarming geen dik isolatiepakket heeft aangebracht ontstaat er wat warmteverlies naar de muur, maar dat heeft als positief neveneffect dat de buitenmuur flink droger wordt, waardoor de isolatiewaarde van de muur zelf toeneemt; het zogeheten muurtemperatie.
DUBBEL GLAS EN SCHUIFRAMEN
Op een aantal plekken heeft Mien Heerd schuiframen. Die staan bekend om hun tochtgevoeligheid en worden dan ook vaak dichtgemaakt. Dat was voor Arnoul geen optie. Als oplossing voor het tocht- en kierprobleem heeft hij de onderste schuifdelen voorzien van monumentenglas dat in de bestaande sponningen past, en de bovenste vaste delen aan de binnenkant voorzien van een plexiglas voorzetraam, met ventilatiegaten in de onderkant van het kozijn voor het afvoeren van condensvocht. Het monumentenglas, dat zwaarder is dan het oorspronkelijke enkelglas, is in de – op zichzelf dunne kozijnen – gelijmd, waardoor ze stijver, en dus steviger worden. De schuifraamgewichten zijn verzwaard of, waar nodig, vervangen door schuifraamveren. Het resultaat is dat met behoud van de oorspronkelijke functie van de schuiframen een enorme comfortverbetering is gerealiseerd, tegen een redelijke investering.
En wat niet onopgemerkt mag blijven is dat Arnoul ook zelf dubbel glas maakt. Dat is vooral interessant voor raamelementen met veel kleine ruitjes van authentiek gekleurd glas. Om die met fabrieksmatig gemaakt glas te vervangen is een kostbare aangelegenheid. Maar Arnoul vond op het internet een oplossing waarbij je met rubber profielen (Super Spacer Heritage van Edgetech) en polysulfide kit zelf redelijk eenvoudig je dubbele glas kunt maken. Het resultaat is werkelijk verbluffend.
AMBITIE
Gevraagd naar de verduurzamingsambitie van Arnoul, zegt hij: “het gaat me primair om het comfortabel maken van het huis, met behoud van de originele elementen. Het hoogste energielabel zegt me niet zo veel. Ik vind het leuk om slimme oplossingen te zoeken en die dan zelf te kunnen toepassen.” En dat kun je, ondanks dat het karwei nog niet af is, goed zien. Al was het alleen al aan de prachtige visgraatparketvloer die Arnoul na het aanbrengen van vloerisolatie en vloerverwarming, eigenhandig weer heeft teruggebracht.
Bij de volgende openhuizen dag in onze buurt op 18 november stellen Arnoul en Lucienne hun huis ook graag open voor geïnteresseerden en om kennis uit te wisselen.