Warmtepompen
Met een warmtepomp kun je de woning volledig verwarmen (all-electric) of het merendeel van de tijd (hybride), bij gemiddelde buitentemperaturen boven de 5 graden. Een warmtepomp is een goed middel om je gasrekening omlaag te brengen. Maar houd er wel rekening mee dat het elektraverbruik omhoog gaat. De beperking van het gasverbruik is wel groter dan de stijging van het elektraverbruik.
De lucht-/water warmtepomp, meestal gekozen als hybride-oplossing, lijkt op een buitendeel van een airco-unit, en maakt geluid door luchtverplaatsing. Plaats hem dus bijvoorbeeld niet onder je slaapkamerraam. Wanneer je kiest voor een all-electric oplossing (volledige warmtepomp) op basis van een bodemlus (water/water warmtepomp) hoef je geen rekening te houden met eventuele geluidsoverlast door de warmtepomp. De kosten voor een dergelijke oplossing zijn wel duidelijk hoger dan een oplossing met een lucht/water warmtepomp.
Of je woning al geschikt is voor de warmtepomp - al dan niet hybride - ligt aan de mate van isolatie en het afgiftesysteem: radiatoren of vloerverwarming. Het is overigens niet zo dat vloerverwarming noodzakelijk is voor verwarmen met een warmtepomp.
Net als voor zonnepanelen geldt er voor een warmtepomp een vergunningsplicht in het grootste deel van De Parken. Voor monumenten geldt dat een vergunning altijd nodig is voor de warmtepomp, ook al staat die aan de achterzijde en is niet zichtbaar vanaf de openbare weg.
Mocht je willen weten of je huis geschikt is voor de (hybride) warmtepomp, neem dan contact op met de energieregisseur.
Voor de warmtepomp is subsidie beschikbaar. Kijk op de site : https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/warmtepomp.
Meer weten over warmtepompen?