Aan de slag!

Verduurzaming van je huis begint met het goed kennen van je eigen huis: Wat is er al geïsoleerd, en wanneer is dat gedaan? Welke isolatiematerialen zijn gebruikt? Het gaat om alle delen van de woning die aan de buitenlucht worden blootgesteld, en natuurlijk over de vloer, met een kruipruimte. Leg de huidige toestand vast met een schets.
Verder, zijn er plekken in huis waar het niet comfortabel is? Heb je ergens last van tocht of koude trek? Wordt een kamer niet goed warm? Wat voor verwarmingssysteem heb je in huis? Worden alle radiatoren wel lekker warm? Heb je misschien luchtverwarming? Op welke manier wordt je huis eigenlijk geventileerd?

Energieverbruik

Hoeveel stroom en gas verbruik je per jaar? En is dat een beetje vergelijkbaar met de buren of vergelijkbare woningen? Ga eens met de buren hierover praten. Met een slimme meter krijg je eenvoudig inzicht in het energieverbruik per uur, dag, maand en jaar. Kijk voor meer info hierover op https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/inzicht-in-je-energierekening/overzicht-energieverbruiksmanagers/.
Trouwens, in vrijwel alle woningen wordt het overgrote deel van het gas gebruikt voor verwarming.

Planning

Sommige maatregelen kosten veel geld, of zijn arbeidsintensief  en leveren veel gedoe op in huis. Het gaat dus ook over je toekomstplannen: blijf je nog lang in de woning, of ben je van plan op (relatief) korte termijn te verkopen?  Met verduurzaming wordt je huis meer waard en is beter verkoopbaar, zeker in de huidige tijd van hoge energiekosten. Natuurlijk kost het verduurzamen geld en tijd, maar de kans is groot dat een deel van de kosten terugkomen in de woningwaarde. Als je je huis kent, en weet wat je wilt, dan kan je een plan gaan maken. Hiervoor zijn we bezig met een hulpmiddel om je plan op een overzichtelijke manier vast te leggen. Voor monumenten zijn we, samen met de afdeling Cultuurhistorie van de gemeente, gestart met een pilot om tot een optimale aanpak te komen. De resultaten delen we zodra de pilot is afgerond. Ook voor de andere woningen is een voorstel voor aanpak in de maak. In beide projecten worden we ondersteund door specialisten.

Informatie

De gemeente Apeldoorn heeft een interessante winkel met allerlei middelen om je huis te verduurzamen. Daar kan je gratis naar toe, allerlei informatie krijgen en de apparatuur in werking zien en aanraken. Kijk op https://www.apeldoorn.nl/energiepunt.
Kom je er zelf niet uit, of heb je specifieke vragen, neem dan contact op met de energieregisseur. Hij kent de wijk en heeft al veel woningeigenaren geholpen met dit vraagstuk. Een afspraak is eenvoudig te maken en kost geen geld.
Wil je meer inzicht in het warmteverlies van je woning? Dan kunnen we je met een thermische camera warmtebeelden komen maken. Dat kan alleen in de winterperiode (als het koud genoeg is buiten).